Hvite markeringer

Opprinnelig fantes det i oldtidens Egypt, samt i Afrika store variasjoner i de hvite tegningene. Noen Basenjier hadde omtrent ikke hvite markeringer i det hele tatt, mens andre hadde hvitt som sin hovedfarge. Dagens Basenjier må holde seg innenfor en gitt standard når det kommer til hvite tegninger:

Basenjien skal ifølge standaren ha hvite markeringer på halespiss, bryst og poter:
http://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/nyytistand.jpg
Sharaba New Sunrise har minimalt med hvite tegninger, men ligger innenfor standaren. Bilde av Hannele Laakso.

I tillegg kan den ha hvit krage, bein og bliss.
http://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/hvitemarkeringerdennis.jpg
Int* Nord (N Fin S) Dk Ch NV-08 Kingwanas Dinari har flotte hvite tegninger, som også ligger godt innenfor standaren.

http://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/farge.jpg

Noen oppdrettere foretrekker basenjier med kun et minimum av hvitt, andre ønsker å ha så mye hvitt som mulig. Alt er lovlig så lenge man holder seg innenfor standarden.
Oppdrettere bør passe seg for å avle både på for lite- og for mye hvite tegninger.

Personlig foretrekker jeg Basenjier med en del hvitt, da jeg synes en stor, velplassert hvit krage framhever basenjiens nydelige hals, og er showpreget. Et hvitt bliss gir en ekstra sjarme til hundens uttrykk. Dette er min mening, og her er vi alle forskjellige. Basenjier uten bliss / med lite hvitt har nye eget ved seg de også.
Hvite bein (som er parallelt tegnet) kan få bevegelsene til å virke rene og mer "flashy" med kontraster. Dersom et ben er hvitt mens det andre har farge kan dette virke forstyrrende på bevegelsene, men det er ingen feil.
Jeg har flere ganger vært med på å måtte løpe rundt ringen begge veier (både mot høyre og venstre) med hunder som er uparallelt tegnet, da dommeren kan få visuelle forstyrrelser av bevegelsesmønsteret:

http://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/SBS_2007_duna_gaiting3.jpg
Kingwanas Duna O'Kande måtte flere ganger løpe til både høyre og venstre da dommere var usikere på om hun var uren i sine bevegelser.
Det var hun aldri (noe de også fant ut), men det er vanskelig å si noen ganger når de har et farget og et hvitt bein.


Basenjispesialdommer Doreen Duffin tolker standaren på følgende måte:

Hunder med for mye hvite tegninger har alltid vært et utgangspunkt for debatt. Noen hunder har vært av såpass utmerket kvalitet at dommere har satt opp hunden på tross av for mye hvite tegninger.
Ideelt sett bør ikke det hvite bevege seg over kneet/albuen, og bortsett fra den valgfrie kragen/bliss/ben/halespiss bør ikke det hvite finnes andre steder på kroppen. Slike markeringer bør få en konsekvens for hundens plassering i utstillingsringen.
Det samme gjelder hunder med for lite hvitt (som f.eks ikke har noe hvitt på en fot, ikke har hvitt på brystet eller bare har to eller tre hvite tær.)

Det hvite blisset kan fortsette ned og rundt kjeven på hunden, og i noen tilfeller kan en tynn hvit stripe binde sammen blisset over skallen og til den hvite kragen. Dette er akseptabelt, men en bred hvit flekk som beveger seg over skallen, eller et bliss som går over et-eller begge- øyne er ikke ønskelig da det ødelegger uttrykket.

http://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/r1u.jpghttp://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/roxy.jpg
Kingwanas Foxy Femme Fatale hadde når hun var født en tynn stripe som forbandt bliss med krage. Dette er fullt ut akseptabelt og skal ikke straffes, så lenge stripen ikke er for bred, eller blisset går over et øye. På bildet til høyre sees samme hund 8 uker gammel. Vi ser da at noe av det hvite har forsvunnet. Dette er vanlig.

http://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/mmrg23.jpg
T.h. Krona hr ikke noe hvitt bliss annet enn en tynn stripe på snuten. Akseptabelt.

http://kingwanas.com/Liv%20Internett/SBS_2007%20_goliat_hode.jpg
Goliat har et bredt hvitt bliss. Akseptabelt.

http://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/patch8v2.jpg
T.v. Patch sitt bliss går over øyet. Dette er ikke ønskelig.(Bilde hentet med tillatelse fra kennel Faraoland)

En hvit krage betyr hvite markeringer på nakken, og dette er akseptabelt uansett om det er bredt eller smalt,helt eller halvt, eller bare en hvit flekk i nakken. En farget flekk i en hvit krage er også akseptabelt.

http://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/skulder.jpg
Her går de hvite tegningene på kragen over skulderen på den ene siden.
Dette er ikke ønskelig.


Doreen Duffin sier også at hun ikke kan huske ha sett en basenji uten hvit under-mage, og dette er selvsagt helt akseptabelt. Det hvite fortsetter ofte som en tynn stripe på innsiden av lårene, og dette er også akseptabelt så lenge det bare er en tynn stripe.
http://www.kingwanas.com/Liv%20Internett/stangegiza.jpg
Giza har en tynn stripe på innsiden av låret. Dette er akseptabelt.

Hvite markeringer bør ikke ha fargede stikkhår. Dette bør dog ikke misstolkes med pigmentflekker som sitter på selve huden. Dette er flekker man finner på mange basenjier, spesielt de med ekstra fin pels. Dette bør ikke straffes.
Vær også oppmerksom på at en rød hund med sorte hår i halen ikke skal straffes. Dette viser at hunden bærer tricolor-genet.

Hvite markeringer (lite eller mye) har en stor arvelighetsfaktor, og dette bør oppdrettere og dommere ta hensyn til i sitt arbeide for rasen.

(C) Liv Irene Nyfløt 2010